Na EUROCUP príde vyše 100 juniorských barmanov zo siedmich krajín

24.10.2010 Prešov

Prešov 24. októbra (TASR) – Vyše 100 súťažiacich zo siedmich krajín očakávajú na 18. ročníku medzinárodnej barmanskej súťaže juniorov EUROCUP 2010, ktorá sa uskutoční 27. októbra v Prešove.
Podujatie organizuje Hotelová akadémia (HA) v Prešove v spolupráci s Asociáciou európskych škôl hotelierstva a turizmu.
Riaditeľ HA Jozef Šenko pre TASR uviedol, že v tomto roku privítajú 29 družstiev zo Slovenska a ďalších 13 zo zahraničia. Okrem súťažiacich z Poľska, Maďarska, Českej republiky, Ukrajiny, ktorí sa pravidelne na podujatí zúčastňujú, do Prešova pricestujú aj Slovinci a po druhý raz sa so svojím barmanským umením prestavia študenti z Mexika. Súťaž je otvorená pre stredné i vysoké školy, jediným obmedzením je veková hranica 21 rokov.
\"Teší nás, že na toto podujatie prichádzajú každý rok nové školy, ale i to, že máme družstvá, ktoré sem chodia pravidelne už niekoľko rokov. Tento záujem svedčí o zvyšujúcom sa kredite EUROCUPu u nás i v zahraničí, \" konštatoval Šenko.
Podľa zástupcu riaditeľa HA pre odborné predmety Mareka Sotáka je príprava miešaných nápojov súčasťou školského vzdelávacieho programu a praktického vyučovania. Okrem toho, že sa ich škola týmto podujatím zviditeľňuje, práve táto súťaž poskytuje priestor, kde sa môžu študenti stretávať a konfrontovať svoje zručnosti so svojimi rovesníkmi.
Juniorskí barmani budú od 09.00 h v prešovskej Handball Aréne na Baštovej ulici pred zrakmi divákov súťažiť v kategórii Klasik a ich úlohou bude pripraviť miešaný alkoholický i nealkoholický nápoj.
\"Pravdepodobne tou čerešničkou na torte bude kategória flair, to znamená príprava miešaných nápojov pri používaní rôznych žonglovacích techník a to privádza divákov do varu. Táto kategória sa začne v popoludňajších hodinách, \" povedal Soták.
Súťaž sa riadi pravidlami Medzinárodnej barmanskej asociácie a na jej priebeh bude dohliadať 25 komisárov. Tí budú okrem chuti nápojov posudzovať aj techniku, správnosť postupov a celkové prevedenie prípravy nápoja.
Pre víťazov v kategóriách jednotlivcov i družstiev sú pripravené zlaté, strieborné a bronzové medaily. Najlepší jednotlivec získa Putovný pohár riaditeľa HA Prešov a víťazné družstvo Pohár predsedu PSK a Putovný pohár primátora mesta Prešov.
 

Vyberte región

mark